Relatiebeding dient ter bescherming relaties

De kop van dit bericht is een open deur, zou je zeggen. In een recente uitspraak is het een bedrijf echter duur komen te staan dat het een ex-werknemer, die gebonden was aan een relatiebeding, had voorgesteld dat deze ex-werknemer het relatiebeding zou afkopen. De ex-werknemer had dit voorstel geweigerd. Toen de werkgever vervolgens een procedure tegen zijn ex-werknemer startte, was een van de redenen dat de rechter (en vervolgens in hoger beroep ook het gerechtshof) zijn vorderingen afwees, dat hij dit afkoopvoorstel had gedaan. Dat voorstel is namelijk volgens de rechter een aanwijzing dat het de werkgever er niet daadwerkelijk om gaat onrechtmatige concurrentie te voorkomen maar meer om vergoedingen te ontvangen van de ex-werknemer. Die handelwijze is niet goed te verenigen met het zwaarwegende recht op vrije arbeidskeuze dat de werknemer heeft. Het ontkracht bovendien het belang van de werkgever om het concurrentiebeding te handhaven, aangezien de werkgever na betaling van een vergoeding door de ex-werknemer zich kennelijk neerlegt bij het gedrag van de ex-werknemer.

Kortom, een relatiebeding dient ter bescherming van de relaties van de werkgever en niet om financiƫle vergoedingen van een ex-werknemer te innen. De betreffende uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is van 31 oktober 2023 en is op 2 november 2023 gepubliceerd met kenmerk ECLI:NL:GHARL:2023:9210.