Halve donut, halve transitievergoeding

Een supermarktmedewerker neemt een hap uit een donut, die zou worden weggegooid, en wordt op staande voet ontslagen. Zij heeft de bedrijfsregels overtreden en is al drie keer gewaarschuwd voor overtredingen. De rechter oordeelt dat het geen reden voor ontslag op staande voet is en houdt rekening met het lange dienstverband (17 jaar), de gevolgen van het ontslag (alleenstaande ouder komt in de bijstand en heeft slechte arbeidsmarktpositie) en het feit dat de werkgever aanspraak maakt op de wettelijke schadevergoeding die verschuldigd is als een werknemer een reden voor ontslag op staande voet geeft. Wel ontbindt de rechter de arbeidsovereenkomst per direct en kent een halve transitievergoeding toe, omdat de ontbinding ernstig verwijtbaar is aan de werknemer. Zie HIER de uitspraak. Eerder dit jaar liet de rechter het ontslag op staande voet van een supermarktmedewerker die een pak Optimel, dat over de datum was, meenam wel in stand. Ook daar woog de rechter de persoonlijke omstandigheden van de werknemer mee, maar deze wogen niet op tegen het belang van de werkgever. Zie HIER de uitspraak. Tip 1: Neem bij een (mogelijk) ontslag op staande voet altijd de persoonlijke omstandigheden van de werknemer mee in de afweging. Tip 2: Indien u jegens de werknemer aanspraak maakt op de wettelijke schadevergoeding dan kan dit in uw nadeel meewegen bij de beoordeling van het ontslag.