Werkgever mag hoofddoek verbieden

Mag een werkgever, die neutraliteit naar zijn klanten wil uitstralen, werknemers verbieden om een hoofddoek op het werk te dragen? Het Europese Hof van Justitie heeft op 14 maart 2017 geoordeeld dat dit inderdaad mag. Dit is geen discriminatie, mits alle religieuze uitingen verboden zijn in de bedrijfsregels en niet alleen de hoofddoek. Verder moet dit verbod een noodzakelijke en passende maatregel zijn. Daarom zal ontslag wegens het dragen van een hoofddoek niet mogelijk zijn als het gaat om een werknemer die niet zichtbaar is voor klanten. Hoewel er voor de Nederlandse rechtspraak niet veel zal veranderen, is het een belangrijke juridische ontwikkeling dat dit nu door de hoogste Europese rechter is bepaald, en dat dit geldt voor alle EU-landen. Zie HIER de uitspraak.